Har ALLA i er organisation koll på hållbarhetsfrågorna?

Impact Invest har mött många organisationer där kunskaperna och verktyg för att jobba systematiskt med hållbarhetsfrågor varierar stort beroende på vilken roll man har i teamet. För att alla i organisationen ska få en bra grund med kunskaper om både sociala och miljömässiga frågor på ett lättillgängligt sätt, så lanserar vi nu flera e-learningkurser.


Givande dialog för framtida innovationsfrämjande

För att gå vidare med arbetet runt Framtidsagendan - som vi tagit fram för att visa på de 10 viktigaste åtgärderna Sverige bör satsa på för att främja samhällsentreprenörskap och social innovation - har vi bjudit in till samtal med olika aktörer som kan ge oss vidare inspel och perspektiv. I mars månad bjöd vi bland annat in till ett dialog event för tvärsektoriella samtal och diskussioner kring utvecklingen av samhällsentreprenörskap och vad Samhällsentreprenörskap Sverige kan göra för att bistå detta arbete. Totalt var vi över 35 organisationer som var samlade för djupare rundabordssamtal och där resultatet gav oss både energi i att arbeta vidare och insikter kring vad vi ytterligare kan fokusera på. Några tankar från samtalen, sammanfattat av projektkoordinator Tove Nordström.


Sugen på en rapport? – här får du fyra du inte visste att du behövde

Mitt perspektiv på kunskap och bildning är att man aldrig kan få för mycket av den varan, särskilt inte när det är bygger på erfarenhet och kunskap som ger spännande insikter och perspektiv som annars kan vara svårt att själv finna och lyckas formulera så här får den som känner sig manad chansen att del av fyra givande rapporter. 


Five learnings from investing in social entrepreneurship

Sofia Breitholtz, CEO of Reach for Change, reflects on the key learnings from their social entrepreneurship programs in Europe and Africa and the conversations with various stakeholders and investors which we're hosting.


Veckans samhällsentreprenör: Mats-Ola Ohlsson, Norrbyvälle

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Mats-Ola Ohlsson från Norrbyvälle som arbetar med unga och vuxna med behov av stöd i sin vardag.


Vem vill ge 100 miljoner till din idé?

"Friend-raising before fundraising". Alltså, för att få tag i villiga givare behöver ni först skapa goda relationer. Fundraising handlar om att bygga goda relationer idag, skapa goda relationer imorgon och få pengar i övermorgon. Det underströk Johan Wennström, VD på Brakeley, på en utbildning om Fundraising och Filantropi. Där förmedlades kunskap från deras fundraising-konsulter och vi fick även lära oss av erfarenheter från Karolinska institutets och Barncancerfondens framgångsrika kampanjer. Här tänkte jag dela med mig av några av de lärdomar jag tog med mig från kursen.


Veckans samhällsentreprenör: Nilla Helgesson, Skyddsvärnet

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Nilla Helgesson, direktor och VD på Skyddsvärnet - anno 1910, som arbetar för att minska den sociala utslagningen i samhället.


Framtidsagendan — Krav 8: Tydliggör och mät effekterna

Det har pratats mycket om effektmätning de senaste fyra åren. Utnyttja det momentum som skapats och se till att sektorerna är med och utvecklar området tillsammans med myndigheter genom att tilldela myndigheterna tydliga uppdrag och resurser för samverkan.


Veckans samhällsentreprenör: Fatma Guettou, Watoto Arts

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Fatma Guettou från Watoto Arts som skapar förutsättningar för inkluderande lek för barn.


Framtidsagendan — Krav 7: Stärk företags- och rådgivningskompetensen

Sverige satsar idag åtskilliga miljoner på inkubations- och rådgivningstjänster. Dock är medlen öronmärkta till mer traditionella företagsformer och inkubatorer som inte nödvändigtvis har expertis inom samhällsentreprenörskap och social hållbarhet.


Framtidsagendan — Krav 6: Behov och efterfrågan

Offentlig sektor i Sverige upphandlar varor och tjänster för över 600 miljarder kronor varje år. Dessa upphandlingar har enorma möjligheter att ge tydliga positiva samhällseffekter. Här behöver regeringen spela en mer aktiv roll och ställa krav på berörda myndigheter att ta tydliga steg framåt.


Framtidsagendan — Krav 1-5: Finansiering

Frågan om finansiering av social innovation har visat sig vara en utmaning. Enligt European Social Enterprise Monitor 2021 är tillgång till kapital rent av det största hindret för sociala företag i Sverige. Ett hinder som inte kommer försvinna genom att fortsätta som vanligt - Sverige behöver innovera.


Valkampanjerna missar viktiga verktyg för samhällsförändring

Den 11 september går Sverige till val igen. Denna valrörelse har präglats av debatten kring trygghet, segregation och kriminalitet, där det främsta fokuset har varit på hårdare straff och fler poliser. Men ett annat viktigt verktyg som kan bidra till att lösa dessa problem pratas det mindre om: samhällsentreprenörskap.


Vem agerar när alla faciliterar?

En av de stora utmaningarna som vi står inför är inte enbart de stora och apokalyptiskt reella farorna som hotar vår planet – klimatförändring; krig samt globala pandemier – utan hotet från zombie ortodoxier.


Regeringens strategi för sociala företag – en missad chans?

Sverige har stått sig starkt genom åren inom entreprenörskap och innovation. Vi har byggt strukturer och system samt lagt resurser på långsiktiga satsningar för att säkra vår internationella konkurrenskraft. Både inom traditionell industri och tech. Nu är det dags att lyfta blicken och göra liknande satsningar för att arbeta med frågor som kriminalitet och social exkludering genom samhällsentreprenörskap.


Alarmisten varnar och kommer med förslag

Stärk demokratin och den sociala hållbarheten genom skära bort kostnader för interna utvecklare i era kommuner och sätt istället era medel i samhällsentreprenörer och forskare


Veckans samhällsentreprenör: Susan Dahlbeck, Healthy Women

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Susan Dahlbeck, grundare av Healthy Women, som förbättrar fysisk och psykisk hälsa hos unga tjejer.


Veckans samhällsentreprenör: Tinna Harling, Egnahemsfabriken

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Tinna Harling, arkitekt och ordförande för den ekonomiska föreningen Egnahemsfabriken, som utvecklar nya sätt att bygga mer hållbara bostäder.


Veckans samhällsentreprenör: Anna Lindh, Right to Play

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Anna Lindh, verksamhetschef på Right to Play Sverige, som stöttar utrikesfödda ungdomar att bli aktiva deltagare i det svenska samhället.


Veckans samhällsentreprenör: Anders Barnå, Unicus

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Anders Barnå, VD på Unicus Sverige, med fokus på mångfald och inkludering på arbetsmarknaden.


Veckans samhällsentreprenör: Ann Edberg, Ett tak

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Ann Edberg, grundare av Ett tak, som tar sig an utmaningar såsom bostadsbrist och ensamhet. 


Veckans samhällsentreprenör: Pontus Rosberg, Karma Coffee

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Pontus Rosberg, grundare av Karma Coffee, som fokuserar på hållbart kaffe med social nytta. 


Social Impact Investing: samhälls- vs. effektinvestering – samma eller olika?

För några år sedan satt jag på ett möte som Tillväxtverket anordnat för Social Impact-investerare. Jag höll på att tappa hakan när jag fick höra vad flera av de inbjudna investerarna i sällskapet gav uttryck för. De ansåg att idéerna att sociala företag bör vara demokratiskt organiserade och återinvestera merparten av vinsten inte alls var relevanta kriterier för dem.


Investeringen som förhindrar återfall i kriminalitet

Jag träffar tre unga sociala entreprenörer som just öppnat ett mikrobryggeri i en gammal lagerlokal, i ett anonymt företagsområde i universitetsstaden Oxford. En av dem jobbade tidigare som försvarsadvokat, en var rådgivare på justitiedepartementet och den tredje var socionom som stöttade personer som avtjänat fängelsestraff i rehabilitering. De upplevde att det fanns alldeles för få möjligheter för kriminellt belastade personer att få jobb efter att de avtjänat sitt straff. Finns inte möjligheter till försörjning ganska snabbt är återfall i kriminalitet nästan alltid ett faktum.


Veckans samhällsentreprenör: Nour Habib, Trygg Rätt

Samhällsentreprenörskap Sverige arbetar för att främja samhällsentreprenörskap och för att lyfta initiativ som skapar samhällsnytta och utvecklar innovativa idéer på våra gemensamma samhällsutmaningar. Vi uppmärksammar verksamheter och entreprenörer som med engagemang, kunskap och driv är Sveriges framtid inom hållbar utveckling och tillväxt. Denna vecka möter vi Nour Habib, grundare av Trygg Rätt, som arbetar med att få ungdomar ur kriminella kretsar.


Var finns Sveriges politiska engagemang för den sociala ekonomin?

Förra veckan anordnades ett EU-möte mellan 23 ministrar med ansvar för den sociala ekonomin för att diskutera utvecklingen av en sektor som redan idag representerar 3 miljoner verksamheter, engagerar 13 miljoner anställda, och täcker 10% av BNP i länder som Frankrike, Italien och Spanien. EU har stora ambitioner för sektorn i arbetet med att hitta lösningar på våra gemensamma samhällsutmaningar såsom klimat och social inkludering men när ledande ministrar möts för att diskutera utvecklingen är Sverige inte på plats. Vi har ingen representant i detta viktiga forum och vi står därmed utanför den utveckling vi verkligen behöver vara en del av.


Pris för årets nyttigaste affär

Varje år delas priset Nyttigaste Affären ut till vinnare som genom samverkan och affärer skapar samhällsnytta. Årets pris går till Nimble Patch, Yalla Mellerud och Wargön Innovation för ett initiativ som genom cirkulär ekonomi skapar både miljömässig, social och ekonomisk nytta för initiativets samarbetespartners samt samhället i stort.


Samhällsentreprenörer fast i överlevnadsläge

Ashoka Nordics and Reach for Change har lanserat en unik kartläggning över utmaningar och hinder för samhällsentreprenörer i Sverige. 200 personer har deltagit i studien, varav 80 djupintervjuer har genomförts. Avsaknaden av långsiktigt finansiellt stöd för att bygga en stark kärnverksamhet är en av de främsta utmaningarna, som nära alla deltagare nämner i kartläggningen. Så många som 8 av 10 har inte möjlighet att utveckla sin verksamhet på ett hållbart sätt på grund av bristen av rätt investeringar. 


Nya former av samverkan

Under 2020 publicerade Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) en handbok om samverkan med sociala företag. Handboken heter Ny väg till innovativa välfärdslösningar och bottnar i den första svenska regeringsstrategin för sociala företag och sociala innovationer. Eftersom många svenska kommuner och regioner saknar erfarenheter av att samverka med sociala företag syftar handboken till att ge praktisk vägledning för hur sådan samverkan kan utvecklas, allt från hur frågorna kan organiseras inom den egna verksamheten till hur dialog med sociala företag och konkreta upphandlingar kan genomföras.


En nationell satsning

Vi är nio aktörer från olika delar av landet som nu har dragit igång den mest omfattande nationella satsningen för att främja ett bredare ekosystem och en starkare stödstruktur för social innovation och samhällsentreprenörskap. Som en del av detta startar vi nu upp denna digitala plattform – Samhällsentreprenörskap Sverige – där vi ämnar samla kunskap, inspiration, lärdomar och tips för alla med intresse av att lära sig mer och vara med och stärka den hållbara utvecklingen i Sverige.


Kan vi få en revolution, tack!

Sopacts behovsdrivna lärprocess genomfördes under 2019-2021 i en utforskande samverkansprocess mellan Helsingborgs stad, Sopact, Socialhögskolan vid Lunds universitet och rekryterade social innovatörer. Resultat av processen visar på både möjligheter och hinder när olika logiker möts i en innovationsprocess. Lärprocessen synliggjorde många viktiga insikter men den viktigaste för att möjliggöra framtida partnerskap mellan offentlig sektor och en social innovatör är nog att vi måste lyckas riva stuprören – och inte bara de interna – utan även stuprören mellan alla samhällsaktörer.


Stora saker är i rullning

Den 14 september lanserade Ramboll sin rapport ”En svensk social finansmarknad växer fram”, skriven av forskaren Sophie Nachemson-Ekwall och rapporten belyser både möjligheter och hinder. Efter att ha lyssnat på Rambolls frukostseminarium ”En nya social finansmarknad växer fram” känner jag både hopp och frustration.